Home O nama Događaji Aktuelno Sponzori Linkovi Kontakt English
Vitamini
Minerali
Suplementisuplementi.org.rs / Registar suplemenata / Ostali suplementi
Ulje nocurka

 
Ulje nocurka je ulje dobijeno iz semena biljke nocurak (Oenothera biennis, L). Ulje predstavlja bogat prirodan izvor gama-linolenske kiseline (GLA) i u njemu se kolicina GLA krece od 7-14%. GLA je masna kiselina sa 18 ugljenikovih atoma i 3 dvostruke veze. Ppripada seriji omega-6 masnih kiselina (videti Omega-6 masne kiseline). Fiziološki efekti ulja nocurka se pripisuju ovoj masnoj kiselini. GLA se retko nalazi u prirodi u vecim kolicinama. Pored semena nocurka, u znacajnijoj kolicini nalazi se još u semenu crne ribizle, boraga i konoplje.
 
Stabilnost - Podložno oksidaciji, veoma nestabilno u prisistvu kiseonika i tragova prelaznih metala (gvožde, cink, bakar); zbog velike oksidabilnosti poželjno je da sadrži neki antioksidans kao zaštitu (najcešce je to vitamin E)
 
Potencijalni povoljni fiziološki efekti ulja nocurka
• Antiinflamatorno delovanje (reumatoidni artritis, Sjogrenov sindrom, atopijski dermatitis)
• Antitromboticno delovanje
 
Dnevne potrebe za uljem nocurka - Videti kod Omega-6 masnih kiselina
 
Oprez je potreban kod dece, trudnica, žena koje doje. Zbog moguceg antitrombotskog delovanja takode je potreban oprez kod osoba koje su na terapiji varfarinom, kod osoba koje boluju od hemofilije kod onih kod kojih je imuni status kompromitovan. Pre hirurških intervencija potrebno je prestati sa uzimanjem preparata sa uljem nocurka. Oboleli od epilepsije, šizofrenije i osobe na terapiji alifaticnim fenotiazinima ne bi trebali da uzimaju ulje nocurka.
 
Neželjeni efekti su retki i obuhvataju gastrointestinalne smetnje u vidu mucnine, flatulencije, dijareje, nadutosti stomaka.
 
Interakcije ulja nocurka sa lekovima, hranom i suplementima - Alifaticni fenotiazini; nesteroidni antireumatici; aspirin; varfarin; biljke kao što su beli luk i ginko.
 
Uobicajene suplementirane doze – 150-500 mg u jednom doziranom obliku
Alfa lipoinska kiselina
Fitoestrogeni
Fitosteroli
Folna kiselina (folacin)
Glukozamin
Hitozan
Hondroitin-sulfat
Izoflavonoidi soje
Koenzim Q10
Konjugovane linolne kiseline
Kvasac
L-karnitin
Lecitin
Likopen
Lutein i zeaksantin
Omega-3 masne kiseline
Omega-6 masne kiseline
Pektin
Probiotski mikroorganizmi
Propolis
Spirulina
Ulje boraga
Ulje morskih riba
Ulje nocurka
Ulje pšenicnih klica
Ivančić i sinovi
Pharmanova
PharmaSwiss
Lama
Esensa
Pansport
Prom Line
Dietpharm